Yssta ost i !
Idag har jag lärt mig mycket.
Inte bara hur man gör sina ben ihopvikbara i ett baksäte på en volvo.
Utan också hur man håller god min när någon bjuder på Köttfärslimpa (som var min favoriträtt som barn)
som dom av någon anledning förstört genom att blanda i grönaärtor och majs dessutom låtit helt bli att krydda den. Men det är väll så man lagar mat i Skåneland.
Mejeriet heter stället som jag besökt denna onsdag.
Jag har fått lära mig från början till slut hur man tillverkar och ystar OST. (Eller som dom säger i skåneland yyyooost)
För att överhuvudtaget få gå in i det stora mejeriet så tvingas man, jag menar tar man gärna på sig dessa moderiktiga trendburena vita kavajer med en trevlig och tillhörande keps med en solskärm av papper och i ett material som går att beskriva som gladpack i papper.
Jag var ju inte där alldeles själv utan på samma rundtur fanns även Johanna Sandahl.
Som även hon passar väldigt bra i dessa färgglada super plagg.
Vi tar det från början. Rewind.....teirejem llit remmok neklöjmddärG.......
Gräddmjölken kommer till mejeriet Delas upp och fördelas enligt konstens alla regler.
Separerar vassle. som man kan sälja till idioter för 10kr/kg sen Skickas mjölken i metallrör
till den här stora tanken och hettas upp till massa värme tror jag.
Och sen kommer det konstiga. För att göra en god OST eller yyyyyooooost så
måste man lägga i bakterier. Då funderar jag lite i mitt sinne vad min mor alltid sa
till oss som barn. Hm Hm -Nu tvättar ni era små häder så vi inte får några bakterier i maten när vi äter.
Va känner man sig lurad eller känner man sig lurad vi fick inte lägga i några bakterier men dom som gör maten dom idioterna stoppar ju i vad som helst.
Efter detta så pressas mjölken till ost och skickas till ett bad i saltlake där dom ska flyta runt i 14timmar...
Vet ni något konstigt. Saltlaken är ända sedan 80-talet Nu tror ni jag ljuger men det är alltså helt sant dom kör på samma princip som en stor handburgerkedja där man inte byter oljan i fritösen sen 80-talet. En liten parantes.
Efter detta så tyckte vår guide att det blivit dags för en liten Powernap Tänk er själva en man i sina bästa år säga dett utryck med en mycket bred skånsk dialekt. POWERNAP Va är det egentligen i min familj kallar vi det inte POWERNAP vår motsvarighet får nog vara en liten TUPPLUR...
Senare så kom vi till det stället där alla ostar synas av en riktig person. Hans uppgift är alltså att kolla så
att inte ostarna har någon annanfärg en gul. Det verkade som ett ganska enformigt arbete tyckte vi så till slut så
kunde inte Johanna hålla sig hon blev tvungen att fråga denne kontrolant om han inte tyckte att det var enformigt.
Det visade sig att denne man kom från en mycket unik ort i Skåne, norra Skåne faktiskt den var tydligen så unik att det bara var han som bodde där vilket osså innebär att hans dialekt var lika unik.
Han lyckades dock svara på Johannas fråga i ungefär 3,5minuter svarade han på Johannas fråga om enformighet.
Och både jag och johanna lyssnade mycket intensivt under dessa minuter och det vi lyckades tyda var ordet ROTATION..
När vi senare lämnat mannen med dialekten visade det sig att inte heller vår skånska guide förstod vad denn kontrolant hade sagt tydligen var det inte någon annan heller på mejeriet som någonsin lyckats tyda en fullständig mening från honnom.
En sådan här ost väger ca 15kg.
Så här mycket ost äter jag på en vecka.. Jag bara väntade på att skipper skulle hoppa fram bakom nån pall
och skrämma mig till bantning.
Inte bara hur man gör sina ben ihopvikbara i ett baksäte på en volvo.
Utan också hur man håller god min när någon bjuder på Köttfärslimpa (som var min favoriträtt som barn)
som dom av någon anledning förstört genom att blanda i grönaärtor och majs dessutom låtit helt bli att krydda den. Men det är väll så man lagar mat i Skåneland.
Mejeriet heter stället som jag besökt denna onsdag.
Jag har fått lära mig från början till slut hur man tillverkar och ystar OST. (Eller som dom säger i skåneland yyyooost)
För att överhuvudtaget få gå in i det stora mejeriet så tvingas man, jag menar tar man gärna på sig dessa moderiktiga trendburena vita kavajer med en trevlig och tillhörande keps med en solskärm av papper och i ett material som går att beskriva som gladpack i papper.
Jag var ju inte där alldeles själv utan på samma rundtur fanns även Johanna Sandahl.
Som även hon passar väldigt bra i dessa färgglada super plagg.
Vi tar det från början. Rewind.....teirejem llit remmok neklöjmddärG.......
Gräddmjölken kommer till mejeriet Delas upp och fördelas enligt konstens alla regler.
Separerar vassle. som man kan sälja till idioter för 10kr/kg sen Skickas mjölken i metallrör
till den här stora tanken och hettas upp till massa värme tror jag.
Och sen kommer det konstiga. För att göra en god OST eller yyyyyooooost så
måste man lägga i bakterier. Då funderar jag lite i mitt sinne vad min mor alltid sa
till oss som barn. Hm Hm -Nu tvättar ni era små häder så vi inte får några bakterier i maten när vi äter.
Va känner man sig lurad eller känner man sig lurad vi fick inte lägga i några bakterier men dom som gör maten dom idioterna stoppar ju i vad som helst.
Efter detta så pressas mjölken till ost och skickas till ett bad i saltlake där dom ska flyta runt i 14timmar...
Vet ni något konstigt. Saltlaken är ända sedan 80-talet Nu tror ni jag ljuger men det är alltså helt sant dom kör på samma princip som en stor handburgerkedja där man inte byter oljan i fritösen sen 80-talet. En liten parantes.
Efter detta så tyckte vår guide att det blivit dags för en liten Powernap Tänk er själva en man i sina bästa år säga dett utryck med en mycket bred skånsk dialekt. POWERNAP Va är det egentligen i min familj kallar vi det inte POWERNAP vår motsvarighet får nog vara en liten TUPPLUR...
Senare så kom vi till det stället där alla ostar synas av en riktig person. Hans uppgift är alltså att kolla så
att inte ostarna har någon annanfärg en gul. Det verkade som ett ganska enformigt arbete tyckte vi så till slut så
kunde inte Johanna hålla sig hon blev tvungen att fråga denne kontrolant om han inte tyckte att det var enformigt.
Det visade sig att denne man kom från en mycket unik ort i Skåne, norra Skåne faktiskt den var tydligen så unik att det bara var han som bodde där vilket osså innebär att hans dialekt var lika unik.
Han lyckades dock svara på Johannas fråga i ungefär 3,5minuter svarade han på Johannas fråga om enformighet.
Och både jag och johanna lyssnade mycket intensivt under dessa minuter och det vi lyckades tyda var ordet ROTATION..
När vi senare lämnat mannen med dialekten visade det sig att inte heller vår skånska guide förstod vad denn kontrolant hade sagt tydligen var det inte någon annan heller på mejeriet som någonsin lyckats tyda en fullständig mening från honnom.
En sådan här ost väger ca 15kg.
Så här mycket ost äter jag på en vecka.. Jag bara väntade på att skipper skulle hoppa fram bakom nån pall
och skrämma mig till bantning.
Kommentarer
Trackback